Χτύπησαν τον ίδιο καταυλισμό δύο φορές – Τουλάχιστον 45 νεκροί Παλαιστίνιοι σε λίγες ώρες στη Γάζα

AP Photo /Jehad Alshrafi

Χωρίς τέλος η σφαγή στην μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, όπου χθες 45 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, ενώ τα ισραηλινά τανκς φαίνεται να εισχωρούν βαθύτερα στη δυτική Ράφα, την οποία σφυροκοπούν από αέρος και από ξηράς.

Ο τραγισμός απολογισμός από την επίθεση σε καταυλισμό με εκτοπισμένους στη νότια περιοχή αλ Μαουάσι, η οποία έχει οριστεί από το Ισραήλ ως «ασφαλής ανθρωπιστική ζώνη» ανέρχεται σε τουλάχιστον 25 ενώ ακόμα 50 τραυματίστηκαν.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν «οβίδες ισραηλινών αρμάτων μάχης», μεταδίδει το DPA. Παλαιστίνιος δήλωσε ότι δύο τανκς ανέβηκαν στην κορυφή ενός λόφου και εξαπέλυσαν μαζικά πυρά, που έπληξαν τις σκηνές των φτωχών ανθρώπων, σύμφωνα με το Reuters.

Το μακελειό ξεκίνησε με μια έκρηξη πυρομαχικών, που προκάλεσε δυνατό κρότο και φωτεινή λάμψη, αναφέρει το Associated Press. Η Μόνα Ασούρ, της οποίας ο σύζυγος σκοτώθηκε στην επίθεση, είπε ότι ο ίδιος και άλλοι άνθρωποι βγήκαν έξω για να δουν τι συνέβαινε μετά τον ήχο της πρώτης έκρηξης.

Τότε ήρθε και δεύτερο χτύπημα. «Ήμασταν στη σκηνή μας, και χτύπησαν μια “βόμβα” κοντά στις σκηνές του Ερυθρού Σταυρού (…) Στη συνέχεια χτύπησαν και δεύτερη, η οποία ήταν λίγο πιο κοντά στην είσοδο του Ερυθρού Σταυρού» είπε η γυναίκα έξω από το νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς.

Ένας άλλος πολίτης δήλωσε ότι οι δύο γιοι του σκοτώθηκαν βοηθώντας ανθρώπους, που πανικοβλήθηκαν μετά την πρώτη έκρηξη. «Πήγαν αφού άκουσαν τις γυναίκες και τα παιδιά να ουρλιάζουν. Πήγαν να τους σώσουν και χτυπήθηκαν από το δεύτερο βλήμα. Χτύπησαν το μέρος δύο φορές» τόνισε.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός αρνείται πως ευθύνεται και ισχυρίζεται ότι αυτό προκύπτει από προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνάς του για το συμβάν.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανέφερε πως βλήματα από όπλα μεγάλου διαμετρήματος έπεσαν σε μικρή απόσταση από εγκατάστασή της, γύρω από την οποία έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως επιθέσεις «τόσο κοντά σε ανθρωπιστικές δομές, οι τοποθεσίες των οποίων είναι γνωστές στις αντιμαχόμενες πλευρές και φέρουν ξεκάθαρη σήμανση με το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και μελών του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού». Και πρόσθεσε πως το κινητό νοσοκομείο της κατακλύστηκε από τα θύματα.

Και ενώ τα θύματα από τα χτυπήματα συνέρρεαν και στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα ο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι συνολικά το σύστημα υγείας στη Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Στο μεταξύ ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δηλώνει ότι η παλαιστινιακή ομάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει «κάθε έγγραφο ή πρωτοβουλία που διασφαλίζει τα θεμέλια της θέσης της αντίστασης στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός».

Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί